Jak zrobić SUSHI - warsztaty SUSHI we Wrocławiu - Sushi Corner - NABE, Bulwar Dedala 12 a


Oto foto relacja z warsztatów: Jak zrobić SUSHI - warsztaty SUSHI we Wrocławiu organizowanych przez  Sushi Corner - realizowanych w restauracji NABE, (Bulwar Dedala 12 a). W trakcie warsztatów mieliśmy okazję zrobić m.in. maki, nigiri, hosomaki, uramaki, roli w tempurze.


Jak zrobić sushi: łosoś, tuńczyk, ogórek, tykwa, rzodkiew marynowana.

Jak zrobić sushi: łosoś, tuńczyk, ogórek, tykwa, rzodkiew marynowana


Po opowieści wprowadzającej do świata sushi, zaczynamy przygotowania - kroimy ogórka :) Wyzwanie...



Jak zrobić sushi

Jak zrobić sushi


Oto efekty naszej pracy - kolejny składnik sushi przygotowany :)

Jak zrobić sushi

W międzyczasie jesteśmy częstowani napojami: woda, zielona herbata, pyszna kawa.


Uczymy się prawidłowo kroić rybę do sushi.

Jak zrobić sushi




Oto nori - prasowane algi - Sushi Master opowiadał, jak wygląda idealne i gdzie je można kupić, jak przechowywać, z której strony układać na nim ryż.

nori - prasowane algi

nori - prasowane algi


Kolejne składniki sushi: serek Filadelfia, majonez, wasabi, marynowany imbir.

składniki sushi: serek Filadelfia, majonez, wasabi, marynowany imbir

Bardzo ważny składnik sushi - dobrze ugotowany ryż. W trakcie warsztatów, korzystaliśmy z przygotowanego wcześniej ryżu, gdyż proces jego przygotowania zajmuje dużo czasu. Sushi Master opowiedział nam później, jak go przyrządzić, by był doskonały.

ważny składnik sushi - dobrze ugotowany ryż


Rozpoczynamy pracę - robimy sushi :)

robimy sushi, Jak zrobić sushi

Rozkładamy ryż na nori - na jego matowej stronie.

Rozkładamy ryż na nori - na jego matowej stronie.


Jak robić sushi

Jak robić sushi

Jak robić sushi

Można - nie trzeba dodać na tym etapie wasabi, Sushi Master powiedział, iż nie dodaje, gdyż Klienci spodziewają się go na talerzu i samodzielnie "dawkują", lepiej nie przesadzić ;)


Wracamy do przygotowanych wcześniej składników sushi. Na zdjęciu: łosoś, tuńczyk, ogórek, tykwa, rzodkiew marynowana.

składniki sushi: łosoś, tuńczyk, ogórek, tykwa, rzodkiew marynowana.
Robimy / komponujemy własne  sushi:)


W trakcie robienia sushi, przesuwamy ryż do końca listka - w ten sposób rolka pięknie się sklei.


Rolujemy rolkę sushi.





Sushi Master na każdym etapie wspiera uczestników kursu - coś nie wyszło - można naprawić. Dostaliśmy dużo dobrych porad, podpowiedzi,jak "uratować" sushi :)


Kolejna rolka, kolejen podejście

Jak zrobić sushi


Jak zrobić sushi

Jak zrobić sushi

Jak zrobić sushi


Jak zrobić sushi


Jak zrobić sushi



Jak zrobić sushi






Jak zrobić sushi


Jak zrobić sushi




Jak zrobić sushi



Jak robić sushi? Oto nasze nigiri.

Jak zrobić sushi


Jak zrobić sushi



Jak zrobić sushi

















Jak zrobić sushi





















Na talerzach układamy nasze sushi.


Jak zrobić sushi



Jak zrobić sushi



Jak zrobić sushi




Jak zrobić sushi

Jak zrobić sushi
Sushi gotowe.


Nasze dzieła układamy na stole biesiadnym :)




Jak zrobić sushi



Duży zapas sushi zabieramy do domu. Organizator zapewnia bez problemu opakowania.


NABE - sushi we Wrocławiu architektura